Płatki owsiane na mleku to częsty wybór osób, które dbają o zdrowie. Podstawą zdrowej diety, jak każdy powinien wiedzieć, są błonnik i węglowodany z tych złożonych. Ich plusem jest to, że zawierają w sobie każdy z tych składników oraz są bardzo proste w przygotowaniu. Nie wymagają żadnej wiedzy, ani zdolności kulinarnych, a czas, który potrzeba poświęcić, żeby je zrobić jest rekordowo niski. Popularna owsianka ma wiele zalet, do których zaliczyć można uczucie nasycenia, jakim skutkują na dość długi czas. Dzieje się tak, dzięki sporej ilości błonnika, jakie w sobie zawierają. Czynnik ten pozytywnie wpływa na pasaż w jelitach. Ich przygotowanie polega jedynie na podgrzaniu mleka, z dodatkami przystosowanymi do własnych upodobań (może to być miód, cynamon, cokolwiek, co zaspokoi kubki smakowe), wrzuceniu do nich płatków i gotowaniu przez chwilę mieszając do uzyskania pożądanej miękkości. Jest to doskonały posiłek dla osób, które chcą zrzucić na wadze, ale także dla sportowców, którzy chętnie podchodzą do ich wartości odżywczych.
Podobne artykuły
Jak zbudować siłę funkcjonalną przydatną w codziennym życiu?
Bez względu na to co ćwiczysz, pamiętaj o rozciąganiu – rola rozciągania
Czy warto uprawiać nordic walking? Co to za rodzaj ćwiczeń?